Black Sea Special
~600Km în 10 ore și max 100Km cumulate de linii drepte
Cel mai dement drum către mare, așa pe sfârșit de perioadă de concedii. Deliciul piloților, solicitant pentru pasageri/pasagere.
Fără glumă, este unul dintre cele mai solicitante trasee prin care poți ajunge la mare pornind din Târgu Mureș.
Pornești dimineața și ajungi dupămasa în Vamă sau la Vadu, rupt de oboseală dar cu un zâmbet larg pe buze.
.
Prima etapă, "TransBekecs":
TgMureș - Livezeni - Miercurea Nirajului - Sovata.
.
Etapa 2: Sovata - Praid - Odorheiul Secuiesc - Miercurea Ciuc
După Sovata, virăm către Praid, urmat de Odorhei. Cei foarte hardcore de la Praid pot trece Bucinul pănă la Joseni și înapoi în drumul Odorheiul Secuiesc - Miercurea Ciuc prin pasul Liban, dar vă asigurăm că traseul conține destule viraje și fără această buclă suplimentară.
Alegând varianta cea mai scurtă, prin Corund, înainte de a junge la Odorheiul Secuiesc GPS-ul vă va recomanda un traseu alternativ. E Ok, se poate opta pentru ea.
Această etapă conține două trasee moto virajate, "Kalonda" și "Hargita". Ambele cu viraje din abundență
În Miercurea Ciuc urmărim indicatoarele de Brașov. După 20 km, în localitatea Cozmeni virăm stânga către Târgu Secuiesc
.
Etapa 3: pasul ”Nyerges”.
Un loc cu istorie sumbră. Drumul îngust și intens virajat ne conduce la Târgu Secuiesc
.
În Târgu Secuiesc urmărim indicatoarele Onești. La 5km după ieșirea din oraș cotitură importantă în localitatea Tinoasa. Viraj dreapta către Focșani. Să nu o ratezi, reprezintă intrarea pe cel mai solicitant drum moto din România
.
Etapa 4: Tg.Secuiesc - Ojdula - Lepșa - Poiana Sării - Focșani.
Piesa de rezistență a traseului. Am parcurs multe dintre drumurile patriei, pasuri și dealuri renumite și archicunoscute, însă drum mai solicitant din punct de vedere al riderului moto nu există în țară, sau cel puțin nu am întâlnit eu. Asfalt de calitate excelentă, deci viteză mare și parcă inginerii proiectanți au fost doar la cursurile de design de circuite de viteză.
Viraje care se închid, viraje fără vizibilitate, cu diferențe de nivel, cu două apexuri și trecere din coborâre în urcare. Transfăgărășanul, Transalpina sunt spectaculoase, acest drum însă pur și cimplu brutal. Mai adaugă vacile și căruțele și câte un camion rătăcit și gata: 118 km în cam două ore.
Atenție: localitatea Valea Sării trebuie inclusă ca punct intermediar. Dacă nu, GPS-ul va încerca să te abată de la Lepșa către nord pe o variantă mai lungă dar mai rapidă prin Mărășești, pierzi însă cel mai tehnic sector al drumului.
.
Etapa 5: Focsani - Galati - IC Bratianu.
O etapă de legătură, cu câteva puncte cheie. Între Focșani și Galați folosim varianta Nănești - Hanu Conachi. Scăpăm de camioane mulțumită limitării de tonaj al podului și ajungem mai repede la bacul de la Galați care ne trece peste Dunăre. După intrarea în Galați ținem tot înainte până la McDonalds și virăm drepta după să ajungem la bacul de pe Blvd. Saturn (aprox nr 36).
Bacul este destul de accesibil, 10 Ron pe motor + 1,5 Ron pentru pasager și trecerile sunt frecvente(preturi de pe site-ul Navrom, valabile in septembrie 2020).
.
Etapa 6: Dobrogea, cum nu ai mai văzut-o.
După traversarea Dunării cu bacul, începe o altă lume. Mai multă atenție, indicatoarele sunt amplasate mai ciudat.
Principalele repere: Luncavița, unde cotim dreapta pe 222A către Nifon, șicanele de Hamcearca si Horia, trecerea prin Slava Rusă și ieșirea în europeana Tulcea - Constanța între Babadag și Baia
Urmează o scurtă etapă de autostradă și gata, ajungem la mare.
.
Recomandarea noastră? Tuzla, micuța plajă la 1km nord de Far. Atenție: nu este accesibilă pe asfalt.
Traseul complet creat în Google Maps este disponibil, lasă-ne un mesaj și îți trimitem linkul.