Comparativ cauciucuri sport touring

Vine vine priiiimăvara 😊

 motorrad articel

Sursa foto: Motorrad


Mulți stăm în dilemă, ne pregătim să ne încălțăm motoarele pentru noul sezon. De unde să ne informăm? O sursă destul de bună o reprezintă revistele de afară și testele comparative ale acestora.

Desigur ne trebuie o „cheie de decodare”, trebuie să știm cum să le citim. Pe scurt: mai important decât ratingul total ar fi punctele cheie care ne interesează în special. Adică comportamentul pe ud, uzură, senzația de stabilitate în viraje, viteza în viraj, ușurința înclinării, balance-ul între față spate, etc.

Recomandare personală: printre criteriile cele mai importante să fie grip-ul pe ud.

A doua recomandare: evitați situația de a avea un cauciuc uzat/neaderent pe față și unul cu aderență excelentă pe spate. Este cale rapidă către căzătură.  

Cu acestea stabilite, să luăm un exemplu concret: testul comparativ al cauciucurilor sport touring al revistei germane Motorrad din 2021, în cele mai uzual dimensiuni: 120/70 ZR 17 față și 180/55 ZR 17 spate. Testul a fost efectuat cu un grup de BMW 900 XR identice.

Îl puteți accesa prin linkul:

https://www.motorradonline.de/zubehoer/tourenreifen-im-reifentest-sechs-aktuelle-tourensportreifen-im-vergleichstest/

Nu ai timp / nu vrei să o citești integral? Iată un scurt conspect despre cele 4 modele care au atins calificativul de ”sehr gut” adică foarte bun:

Michelin Road 5 GT: comportament excelent pe ploaie, cel mai bun pe asfalt rece. Se uzează mai repede.

Metzeler Roadtec 01 SE: foarte bine pe ploaie, sincron excelent față / spate. Stabil pe viraj, neutral pe intrare. Uzură acceptabilă.

Pirelli Angel GT II: foarte bine pe ud, neutral pe uscat la orice grad de înclinare.

Continental Road Attack 3: bun la uzură, bun pe frânare, evoluat mult pe ploaie față de Road Attack 2, sub nivelur celor trei de mai sus însă.

Cam la atât se rezumă. Dacă doriți să intrați în mai multe detalii, citiți articolul german –  sau căutați orice comparativ similar realizat de orice revistă/site cu renume, concentrindu-vă la aspectele care vă interesează în special mai mult decât la rezultatul final sau cumulat.